Jednostavne, ali učinkovite vježbe za mršavljenje kod kuće

Dodatni nabori oko trbuha nisu samo estetski problem, već i opasnost po zdravlje. Prema američkoj studiji Women's Health Initiative, osobe s viškom masnoće u struku 3 puta su podložnije kardiovaskularnim bolestima nego vitke osobe.

Uzroci pojave masnih naslaga u trbuhu

Masne naslage u području trbuha mogu se nakupljati iz raznih razloga. Među najčešćim su:

  • Visoke količine trans masti i šećera u prehrani. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča ne više od 6-7 žličica šećera dnevno.
  • Sjedilački način života.
  • Hormonske promjene, na primjer tijekom menopauze.
  • Stres. Pod utjecajem stresa tijelo proizvodi hormon kortizol koji može dovesti do pogoršanja metabolizma hranjivih tvari. S tim u vezi, masnoća se počinje aktivno nakupljati u području trbuha.
  • Nedovoljan san (manje od 6-7 sati dnevno).

Bez obzira na razloge za pojavu viška masnoće, potrebno ga je riješiti samo složenim mjerama. Uz promjenu načina života, posebnu pozornost treba posvetiti specifičnim vježbama.

Skup učinkovitih vježbi

vježbe za mršavljenje trbuha

Prije nego što počnete raditi vježbe za mršavljenje trbuha kod kuće, morate napraviti zagrijavanje. To može biti trčanje u mjestu, skakanje užeta, savijanje u strane, čučnjevi.

Okrenite dasku

Potrebno je stajati na bočnoj šipki, osloniti se jednim laktom na pod. Polako se uvijajte s tijelom prema dolje. Napravite 10-15 okreta za svaku ruku.

Podiže nogu

Ova vježba kod kuće za mršavljenje na trbuhu smatra se jednom od najučinkovitijih. Za izvođenje nisu potrebni posebni uređaji. Za praktičnost, možete koristiti tepih.

Zauzmite početni položaj ležeći na podu, na leđima. Podignite obje noge u isto vrijeme pod kutom od 50 stupnjeva. Zadržite 2 sekunde i lagano spustite na pod.

Podizanje koljena

Početni položaj stoji na podu. Za stabilnost, možete nasloniti ruku na naslon stolice. Podignite noge, savijene u koljenima, što bliže tijelu. Izvedite 10 puta za svaku nogu.

Bicikl

Zauzmite početni položaj: ležeći na strunjači, ispravljene noge, ruke u bravi iza glave. Istodobno ispružite lijevi lakat i desno koljeno jedno prema drugom. Vježbajte bicikl polako, pokušavajući osjetiti napetost trbušnih mišića.

Vakuum

Vježbu možete izvoditi ležeći na leđima ili stojeći. Počnite od vlastitog osjećaja ugode. Izdahnite zrak iz pluća, zadržite dah 2 sekunde i što je više moguće uvucite trbuh. Zadržite ovaj položaj što duže možete. S vremenom bi jedna kontrakcija trebala trajati najmanje 20 sekundi. Polako izdahnite i opustite trbuh. Morate napraviti 10-15 ponavljanja.

Vakuum se može izvoditi barem svaki dan, glavno je trenirati na prazan želudac i nakon zagrijavanja.